You are currently viewing Vad Kostar En Hemsida?

Vad Kostar En Hemsida?

Vad kostar en hemsida? Följande faktorer är bland de viktigaste som påverkar priset och här följer även tips när du ska köpa hemsida!

 

Köpa hemsida med skräddarsydd design eller färdig mall?

Beroende på om du vill ha en struktur och design som är byggd från grunden eller om du vill ha en beprövad designmall påverkar detta priset en hel del. En skräddarsydd hemsida tar betydligt flera timmar att bygga och testa.

Av den anledningen går då ofta priset upp på dessa sidor. Men å andra sidan kan det vara värt att få en hemsida helt designad från grunden, det blir ju trots allt ett sätt att sticka ut från konkurenterna!

I denna kategori inkluderas även användarupplevelse och funktionalitet. Med det menar jag då flera språkval och olika interaktioner med diverse externa applikationer så som Bank-id, e-handelslösningar (WooCommerce). Möjligheterna är alltså fler med en skräddarsydd hemsida!

Antal sidor påverkar priset

En hemsida innehåller förutom själva förstasidan också ett antal undersidor så som ”kontakta oss”, ”tjänster” och ”om oss”. Beroende på hur många sidor ditt företag behöver så ökar givetvis kostnaden.

Är de så att du behöver till exempel 10 sidor kan du be din webbyrå att skapa 5 undersidor, därefter kan du kopiera designen och upplägget. På så sätt kan du spara pengar.

 

Text och bildmaterial på hemsidan

Om det är så att du ska ha texter och bilder på din hemsida kan du givetvis kontakta din webbyrå med detta, dock kan det vara smart att ha färdiga texter och bilder som du helt enkelt kan skicka till din webbyrå. Att skriva texter och ta bilder är tidskrävande, därför är det viktigt att tänkte på att om du anlitar din webbyrå för att skriva texter och bilder enligt dina önskemål så blir givetvis kostnaden högre för hemsidan.

 

Responsiv design – ett måste

Visste du att mer än hälften av alla sökningar på Google är från en mobiltelefon? Att mobilanpassa en hemsida är ett tidskrävande och komplext arbete. Var noga med att kolla om detta ingår i webblösningen du väljer, om det inte ingår kan detta vara en kostnad att uppmärksamma.

 

Sökmotoroptimering (SEO) – synas eller inte

Sökmotoroptimering är ett väldigt tidskrävande arbete och det är väldigt viktigt att du kollar om SEO ingår i priset eller inte. SEO kan göras väldigt avancerat och således kan det bli en väldigt hög kostnad. En välgjord SEO leder till att din hemsida hamnar högre upp på Googles organiska sökresultat och detta medför mycket högre trafik till din hemsida.

På Perennius designar vi till exempel alltid din hemsida med SEO i åtanke. Då syftar vi alltså på en struktur på hemsidan som funkar hos sökmotorerna och andra bakomliggande faktorer som hastigheten på hemsidan och så vidare!

Vill du veta mer om hur du kan synas på nätet? Kontakta oss här eller läs mer om våra tjänster.

Du kan även läsa mer om algoritmen bakom bland annat Google på denna artikel från Internet Stiftelsen.

 

Driftkostnader och support

När du köper en hemsida så kommer även diverse löpande kostnader förekomma så som hosting, vilket brukar kosta ungefär 50 – 150 kr/månad. Det rekommenderas att man väljer en lite dyrare leverantör då prestanda är viktigt för hemsidans funktioner och laddtider. Prisintervallet varierar givetvis kraftigt beroende på prestanda och val av leverantör. Sedan måste även ett domännamn köpas, detta kostar ungefär 130 SEK per år. Domännamnet kostar ungefär 130 kr/namn och år.

 

Övriga faktorer som påverkar pris på hemsida

Faktorerna jag nämnt så långt handlar om det best grundläggande kring en hemsida. Nu ska vi titta några andra faktorer som också kan spela in på priset.

Konverteringsoptimering

Låt oss säga att du äger en mindre butik. Du bestämmer dig för att skapa en webbutik, kanske för att alla helt plötsligt börjat stanna hemma och gå runt med munskydd. Eller bara för att det är en smart sak att göra inför framtiden.

Hur som helst så inser du efter ett tag att din webbutik kanske inte går så bra. Vad gör du?

Jo, det du kan göra är att använda dig av så kallad CRO, alltså konverteringsoptimering. Alltså, försöka göra fler besökare på hemsidan till kunder. Detta gör man enkelt sagt genom att utföra tester på sidan. Man “spårar” besökare som kommer till sidan och försöker ändra upplägget på den efter vad man tror gynnar verksamheten. Läs mer om konverteringsoptimering under våra tjänster!

Timpris/Fast pris

Vissa gånger kommer du som ska köpa digitala tjänster att stöta på webbyråer som säljer sina tjänster på en tim-basis. Tänk dig då noga för. Försök sätta dig in i hur lång tid arbetet faktiskt förväntas ta. Om det är en oseriös firma så kan kostnaderna dock snabbt skena iväg.

Lättare blir det om tjänsterna, som hos oss på Perennius, säljs till ett fast, överenskommet pris. Då blir det lättare för dig att avgöra vad du lägger dina pengar på och upplevelsen blir tryggare!

 

Slutligen, vad kostar en hemsida?

Självklart beror det på alla de faktorer som jag nämnt ovan. Men i runda slängar kan man räkna med runt 10.000kr för en mindre hemsida som är gjord med en färdig mall och inte innehåller så mycket mer än ett par bilder och ett fåtal sidor. Därifrån kan en hemsida innehålla nästan vad som helst och vara hur stor som helst (tänk typ Youtube). Därmed går såklart priset upp!

Förhoppningsvis har denna guide förtydligat och gett lite svar på den knepiga frågan: “Vad kostar en hemsida?”.

Perennius webbyrå hanterar alla tjänster som nämnts så tveka inte att höra av dig om du har frågor eller intresse! Du kan kontakta oss här!

Tack för att du tog dig tiden att läsa igenom detta inlägg och håll gärna utkik för kommande blogginlägg.

 

Julius Saglam

Perennius