Hem > Info > Allt om Sökmotoroptimering > Strukturerad Data
Strukturerad Data
När människor över hela världen skapar innehåll av olika sorter på nätet så blir det minst sagt en utmaning för sökmotorer som Google att tyda all denna information. Därför rekommenderar Google att man använder så kallad strukturerad data i sitt innehåll.
Vad är strukturerad data?
Tänk dig att du har ett A4-papper som är fullt med text. Det finns ingen direkt struktur i texten. Det du kan göra för att skapa tydlighet och struktur är att använda en stor fet markeringspenna och understryka det viktigaste. Du ungefär samma sätt skulle man kunna säga att strukturerad data fungerar. Du klistrar nämligen bara in en kodsnutt på rätt ställe, som sedan hjälper Google att tolka innehållet.
Självklart finns det olika typer av innehåll på alla världens hemsidor och av den anledningen så finns det många olika sorters strukturerad data. Blogpost, Localbusiness och FAQ är några exempel på typer.
Fördelarna och rich snippet
Genom att använda dig av strukturerad data så hjälper du Google att förstå innehållet på dina sidor. För det första kan detta hjälpa dig att ranka bättre eftersom Google bättre kan placera din hemsidan för relevant innehåll. För det andra kan strukturerad data bidra till att din hemsidan visas med så kallat utökat sökresultat. Det innebär exempelvis att produkter från din webbutik kan visas redan ute i sökresultaten med en bild eller betyg. Sökresultat med bilder, betyg eller ökad plats ger i regel fler klick per visningar, så kallad CTR (click through rate). Ett utökat resultat brukar även kallas för rich snippet.
Rich snippet innebär alltså att din hemsidan visas antingen med bilder, betyg eller utökad text. Det kan till exempel innebära att en textsnutt från din hemsida klipps ut och visas bland sökresultaten, ofta som svar på en fråga. Detta innebär att din hemsida då tar upp med plats i sökresultaten än andra. Såhär såg det till exempel ut efter att vi ordnade strukturerad data på en av våra kunders hemsida.
Som du ser har vi sedan dess sett en rejäl ökning av antalet visningar bland sökresultaten. Datan hämtade vi från ett av Googles tjänst som vi skriver om i vår artikel om Google sökkonsol.
Hur du fixar strukturerad data
Så, hur gör man då för att få denna strukturerade data och rich snippets? Jo, du behöver få en kod tillagd på din hemsida. Detta kan du antingen göra manuellt eller genom att installera ett plug-in/app som sköter detta åt dig.
Viktigt att nämna är dock att det inte finns någon garanti för att din hemsida kommer att visas med rich snippets. Detta beror på att din hemsida först måste vara trovärdig i Googles ögon. Det betyder att du mer eller mindre måste varit etablerad ett tag, he ett stadigt flöde av besökare och ha anseende hos Googles. Det kan med andra ord ta tid.
Strukturerad data manuellt (svårare)
Förklaring av koden
Så hur ser en sån här kodsnutt ut? Och hur fungerar den? För att förklara det har vi här nedan ett exempel. Det är en fiktiv Pizzeria som vi valt att kalla Perennius Pizzeria (oväntat bra namn).
<script type=”application/ld+json”> talar bara om för Google att denna strukturerade data är skriven i ett format som heter JSONLD. Det finns även andra format men denna är den som rekommenderas av Google.
- “@context” talar också om för Google att strukturen och de olika delarna av koden följer en standardiserad struktur som kommer från den angivna hemsidan, https://schema.org.
- “@type” talar om vilket slags företag det rör, en restaurang i detta fall.
- “name” är alltså namnet på restaurangen.
- “image” är den tillhörande logga.
- “@id” är en tagg som t.ex kan vara en GTIN kod eller helt enkelt din webbadress.
- “url” är hemsidans adress.
- “telephone” är numret till ditt företag
- “priceRange” hr anger du prisintervallet för dina tjänster eller produkter. Om du har dyra produkter kan du sätta denna högre för att avfärda kunder som vill ha något billigt.
- “menu” länka till din meny om du har sådan.
- “servesCuisine” är typen av mat, t.ex grekiskt.
- “acceptsReservation” är om ni tar bokningar eller ej.
- “address” här anger ni bara adressen, gata, land osv.
- “openingHoursSpecification” här är öppetiderna, dagar och tider.
Hoppas detta gav en bra grundläggande förklaring för de olika beståndsdelarna av den strukturerade datan. Om formatet, alltså alla parenteser, indrag och kommatecken, känns svåra att greppa så finns det sätt att kringgå detta. Här kommer ett tips: på denna sida finns det ett verktyg där du enkelt lägger in den informationen som du ska använda. Programmet kommer sedan att formatera uppgifterna och du får en prydlig kod med all den info du angivit som du kan klistra in på lämpligt ställe. Men vart? Här kommer svar på det:
Hur du implementerar strukturerad data
Så du har ordnat koden och sitter nu redo att klistra in den på lämpligt ställe. Vad gör du nu? Jo, det beror helt på hur din hemsida är utvecklad. Om du till exempel utvecklat din hemsida i WordPress så kan du enkelt klistra in din kod genom att du går in under “Appearance” > “Theme editor”. Här väljer du sedan filen som heter “header.php”. Om koden kan användas på hela sidan, exempelvis “website” data, så kan koden klistras in i denna fil, strax över den avslutande tagget “</head>”.
Om det däremot är en strukturerad data som bara ska användas på en sidan, till exempelvis “FAQ-data” som används för att markera vanliga frågor på en hemsida, så måste koden klistras in i samband med ett villkor.
Det kan till exempel se ut såhär:
if ( is_page( *sidan du vill åt* ) ) {
*din strukturerade data som du kopierat*
}
Strukturerad data med hjälp av program (enklare)
Nästan oavsett vart du skapat din hemsida så kan du använda dig av så kallade appar eller plug-ins föra att implementera strukturerad data.
Om du använder WordPress så kan du göra detta genom att installera plug-ins så som Yoast, RankMath eller SchemaApp. Sedan följer du endast de steg som appen anger.
Testa din hemsida
Du kan enkelt testa om din hemsida fungerar genom att använda Googles verktyg för utökat testresultat. Kopiera bara din webbadress och klistra in den i fönstret på denna hemsidan, tryck sedan på testa webbadress. Om din hemsida kommer kunna visa utökat resultat, så kallat rich snippet, eller ej beror som sagt inte bara på om koden är rätt insatt. Det beror också på hur mycket auktoritet din sida har hos Google.
Det var allt! Om du vill läsa vidare om spännande och användbara saker inom SEO kan du läsa våra artiklar om Nyckelord, Google my Business och Google Sökkonsol.