Hem > Info > Allt om Sökmotoroptimering > Google Sökkonsol


Hur du använder Google Sökkonsol

Google erbjuder mängder med verktyg för att lättare förstå vad som händer på och kring ens hemsida. Få är dock lika användbara inom Sökmotoroptimering som Google Sökkonsol, eller Google Search Console på engelska. Här kan du se var användare söker efter för att hitta din hemsida, hur vidare din platskarta fungerar och om det uppstått fel på hemsidan som du bör känna till.

I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest användbara delar av denna tjänst och berätta hur du kan använda de på bästa sätt. I vår omfattande artikel om Sökmotoroptimering kan du läsa mer om hur du först kommer igång med Google Search Console.

 

Översikt – ger info om eventuella fel

Under fliken Översikt presenteras du med lättsmälta och enkla grafer över den generella prestandan hos hemsidan. I bilden nedan ser du till exempel en övergripande graf över antalet klick per dag över de senaste månaderna.

översikt google sökkonsol

Längre ned på sidan hittar du även en mängd rapporter att ta del av,  till exempel “Sidupplevelse” samt “Användbarhet på mobila enheter”.  Längst ned på denna sidan hittar du information om upptäckta fel på sidan. Det kan till exempel vara fel kopplade till logotyper, produkter eller menysökvägar. Även här kan du öppna upp rapporter för att läsa mer om eventuella fel.

förbättringar google sökkonsol

 

Resultat – se vilka sökord du rankar för

Under fliken “Översikt” finner du fliken “Resultat”. Den här fliken är kanske den mest använda och ger information om hur olika sökfrågor kopplar till din hemsidas olika undersidor. Denna information blir helt ovärderlig när du ska ta reda på vilka sökord du rankar för och till vilka sidor dessa tar användaren. Inte helt sällan leder ett sökord till flera sidor. Detta kan få negativa konsekvenser då dessa olika sidor då behöver “tävla” om detta nyckelord. Det är ineffektivt att tävla mot sig själv på detta sätt.

Välja sökord sedan sida

Du kan lätt kolla upp detta genom att gå på “Frågor”. Därefter väljer du den sökterm du vill undersöka. När du valt sökterm kommer denna vara den enda som visas i rullistan nedan. Därefter går du på “Sidor”. Nu visas alltså alla sidor som är förknippade med detta sökord. Om du ser att ett sökord resulterar i ungefär lika många klick och/eller visningar mellan två eller fler sidor, så kan det vara värt att fundera på åtgärder.

Detta fenomen kallas för “Keyword Cannabalism”, alltså sökordskannibalism. Du kan åtgärda detta genom att rikta om innehållet. Låt oss säga att du har två till synes likvärdiga sidor som båda rankar för samma ord. Vanligtvis har man då två alternativ för att lösa detta. Det första innebär att man slår ihop dessa inlägg till ett större. Fördelen med detta är att 1+1 ofta blir mer än två när man talar om sammanslagen auktoritet hos sidor. Den andra lösningen är att man helt tar bort sökordet från en av sidorna och ersätter det med ett annat. Fördelen med detta är att du nu kan ranka för ett andra sökord därtill.

Vilken lösning som passar bäst beror helt på situationen och du får själv avgöra vad som blir bäst.

Förutom Söktyp (Webb, Bild, Video eller Nyheter) kan du också ändra datumen för visning. Du kan exempelvis kika på de senaste 3 månaderna. Eller få en med detaljerad bild genom att välja den senast veckan. Det finns även ett alternativ att jämföra perioden med den förgående eller med samma period året innan. På så sätt kan du mäta din eventuella utveckling även om din hemsidan är exempelvis säsongsberoende.

 

Granskning av webbadressen – snabba på indexeringen

Varje gång du ändrar någon på din hemsida så tar det tid innan Google registrerar dessa ändringar. Det innebär att eventuella länkar eller liknande som du lägger till kanske inte får effekt direkt eftersom det kan ta tid innan Google upptäcker dem.

Om du däremot känner dig lite otålig eller helt enkelt inte vill vänta så kan du använda Google sökkonsol för att begära prioriterad indexering av den aktuella webbadressen. Om sidan är helt ny kan du dessutom ta reda på om den finns på Googles radar eller inte. Klistra bara in adressen i fönstret och tryck på enter. Antingen så ligger den reda inne som registrerad eller så kan du begära den indexerad. Så här kommer det se ut:

lyckad indexering google sökkonsolmisslyckad indexering google sökkonsol


Till vänster ser vi en sida som redan ligger indexerad hos Google. Sidan till höger har ännu inte indexerats men detta kan begäras genom att klicka på “BEGÄR INDEXERING”.

 

Täckning – upptäck fel på din hemsida

Eventuella fel på din hemsida upptäcker du enkelt genom att gå in under fliken Täckning på Google Sökkonsol. Här visas antalet sidor med upptäckta fel över tid. Klicka på sidorna som är markerade med fel för att läsa mer om vad som verkar ligga bakom. Ofta kan dessa åtgärdas relativt enkelt och när du känner dig nöjd kan du klicka i att hemsidan åtgärdats. Detta kommer ta bord sidan från de felaktiga adresserna. Ofta är dessa fel kopplade till strukturerad data eller sidkartan.

 

Webbplatskartor

Under fliken “Webbplatskartor” kan du skicka in kartor över din webbplats till Google Sökkonsol. Här visas även den senast indexerade kartorna. När Google ska visa en hemsida så gör den först någon ganska häftigt. Den “Crawlar” hemsidan med så kallade “Spiders”. Men för att dessa spindlar ska veta vad de ska visa och hur själva hemsidan hänger samman så börjar spindlarna läsa sidkartorna. På så sätt kan de avgöra hur allt hänger samman, vad som är viktigast och vad som är värt att “Crawla”. När detta är klart så för dessa spindlar med sig hemsidan till Googles servrar där de “byggs om” för att passa Googles ramar om hur en hemsida ska presenteras. Vad som kommer tillbaks är det Google visar i bland annat sökresultaten.

Så, sidkartor är oerhört viktiga. Du kan själv hitta din sidkarta om du går till din hemsida. Sedan lägger du till “/robots.txt” efter din webbadress. Detta blir alltså till exempel: https://perennius.se/robots.txt

Här kommer du se någon som liknar detta

Perennius robots.txt

Här ser du till exempel “User-agent: *”. Det betyder att den syftar på vilken sorts spindel det gäller. Alltså om det är från Bing, Yahoo eller från Google, en så kallas Google Bot. I det här faller tillåter den alla dessa, därav asterisken, *.

Detta är hur som helst en viktigt plats eftersom det är den första plats som dessa spindlar kommer till. Som du ser längre ned i bilden så refererar robots.txt också till sidkartan, i detta fall adressen följt av /sitemap_index.xml.

Det är denna sidkarta som du vill ge till Google genom Google Search Console. Eller uppdatera om något förändrats.

 

Slutligen

Vi hoppas denna guiden gav mer inblick i alla de fantastiska saker som Google Sökkonsol kan göra. Om du vill läsa mer om exempelvis sökmotoroptimering kan du göra så i våran omfattande Sökmotoroptimering guide eller läsa om hur vi på Perennius jobbar med Sökmotoroptimering som tjänst.

Vi har även djupgående artiklar om Google my Business, Nyckelord och Strukturerad data.

 

Kontakta oss Sökmotoroptimering som tjänst