Hem > Info > Allt om Sökmotoroptimering


Allt om Sökmotoroptimering

Upp emot 70% av alla upplevelser online börjar med en sökning. 93% av alla sökningar som görs världen över sker genom Google. Bara i Sverige är det 40 miljoner sökningar, per dag.

Allt eftersom världen digitaliseras blir det viktigare och viktigare att synas på nätet. Därför erbjuder vi på Perennius tjänster inom Sökmotoroptimering. I denna artikel  kommer du lära dig om sökmotoroptimering. Vad det är, hur det fungerar och vad du själv kan göra. Trevlig läsning!

 

Innehåll

 

Vad är Sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering, eller SEO från engelskans ‘Search Engine Optimization’, är en slags digital marknadsföring som först och främst syftar till att ge hemsidor högre synlighet och exponering i sökmotorers egna resultat, det organiska resultatet. Det är alltså det resultat på Google som inte är betalda annonser. 

Google, Bing, Yahoo och andra sökmotorer har alla preferenser om hur en hemsida ska vara utformad. Vad som ska finnas med och inte, hur den ska vara uppbyggd och på vilket sätt  den ska hänga samma. Sökmotoroptimering handlar om att utforma en hemsida efter dessa preferenser samt öka hemsidan auktoritet på nätet. 

Syftet med sökmotoroptimering är alltså främst att förbättra en hemsidas placering vid en sökning genom sökmotorer. Man vill med andra ord göra den givna hemsidan mer relevant för vissa sökord eller fraser. Men varför använder man det, och vad är sökmotoroptimering? Mer om det nu!

 

Varför använda Sökmotoroptimering?

 Ökad placering för din hemsida

 Ja, varför ska man sökmotoroptimera? Ofta vill man som tidigare nämnt göras mer relevant för sökord eller fraser som kanske är förknippade med ett företags hemsida. Låt mig ta ett exempel.

Om jag har en hemsida som säljer sängar så vill jag gärna att min hemsida syns när användare söker efter just sängar. Att fokusera på sökordet ‘sängar’ kan dock vara en mindre bra idé, mer om det under ‘Nyckelord’.

Om jag då lyckas sökmotoroptimera min hemsida baserat på sökordet ‘sängar’, så kanske jag dyker längre upp när någon söker efter det. Eftersom placeringen på Google och andra sökmotorer är direkt kopplat till andelen klick man kan förväntas få, så kan jag nu räkna med fler besökare till min säng-hemsida. Fler besökare betyder fler kunder, vilket betyder ökad intäkt. 

Grafen nedan visar till exempel hur placering på Googles första sidan sökresultat hänger samman med andelen klick. Här ser vi ett mycket tydligt samband mellan placering och andelen klick.

Google ranking statistics

 

Ökad auktoritet för ditt företag

 En annan mindre uppenbar fördel med sökmotoroptimering är hur man som företag uppfattas om man rankar högt upp. Att ranka högt upp inger nämligen förtroende hos sökare. Ett företag vars hemsida ligger långt upp vid populära sökord anses ofta vara trovärdigt och pålitligt. Tänk dig själv; om du söker efter något kopplat till sjukvård så utgår man från att det första sökresultatet har koll på sin fakta. 

 

Hur fungerar Sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering är väldigt komplext. Därför underlättar det ofta att dela in det i olika delar. En vedertagen uppdelning av SEO är On-page, alltså det som görs på själv hemsidan, Off-page, det som sker utanför hemsidan, samt lokal SEO, det som direkt kopplas till lokala listor över företag och liknande. Här kommer vi gå på djupet inom alla dessa delar och vidare bryta ned dessa för att kolla närmare på hur SEO fungerar och ge svar på frågan: Hur fungerar sökmotoroptimering?

 

Förberedelser inför arbetet

 Som så mycket annat är ett lyckat sökmotoroptimering-projekt helt beroende av förberedelserna. Ett vanligt misstag är att man som ny, helt enkelt tar ut en riktning och kör igång. Här är struktur och planering A och O. 

Vi på Perennius använder oss till exempel alltid av en så kallad granskning. Innan vi påbörjar ett sökmotoroptimering-projekt så ser vi alltid till att kolla igenom hemsidan. Då tar vi inte bara ‘tempen’ på hemsidan – vi vänder den in och ut. Vi kollar allt. Genom att göra denna granskning så blir allt mycket tydligare. Man ser snabbt vad som ska prioriteras och inte. Det kan vara lätt att fastna på en punkt som måste åtgärdas när det finns andra allvarligare problem. Att peta i detaljer när det brinner i knutarna är helt bortkastad tid.

Läs mer om hur vår granskning går till under SEO som tjänst.

Strukturera dig och se till att alltid ha slutmålet i bakhuvudet. Det kan vara lätt att tappa fokus och glömma bort vart man egentligen borde lägga tid och resurser, när man påbörjar ett projekt. Gå tillbaks till granskningen om du blir osäker påvart du borde lägga tid och resurser. 

 

Google Analytics

Ett helt ovärderligt verktyg när du ska påbörja ditt arbete är Google Analytics. Det är en tjänst som är framtagen av Google och som är helt gratis. Nedan är en skärmavbild. Här ser du en bråkdel av all information som Google samlar och presenterar genom Google Analytics. Du kan bland annat se användare i realtid och utveckling över tid.

Perennius Google Analytics

Kort skulle man kunna säga att det finns två sätt att sätta upp Google Analytics. De är båda beskrivna här:

 

Klistra in Kod för att starta Google Analytics

När du först skapat ditt Google Analytics konto så kommer du uppmanas länka samman en hemsida. Ett enkelt och kostnadsfritt sätt att göra detta på är att kopiera in den kod-snutt som Analytics ger dig. 

Om du använder WordPress ska du gå till Tema redigerare, eller ‘Theme editor’. Här vill du hitta en fil som heter “header.php”. Det är alltså den filen som är kopplad till huvuddelen av alla dina sidor på hemsidan. Klistra in kodsnutten precis ovanför den del där det står “</head>”. 

När du klistrat in koden ska du tillbaks till Google Analytics för att verifiera. Ofta kan det ta någon minut innan detta är gjort men du borde kunna se resultat direkt. Du kan också testa om det hela fungerar genom att gå in på din hemsida i inkognitoläge och se om besöket registreras på Analytics. Om det står att det finns en aktiv användare på hemsida så fungerar det, grattis!

Koden kommer att se ut på ett liknande sätt som denna:

Perennius google tag code snippet

 

Skaffa ett program för Google Analytics

 Om du använder en annan utvecklingsmiljö, så som Wix, Joomla eller Shopify så har dessa ofta inbygda funktioner för detta. Alternativt kan du installera en app som sköter detta. Då måste du vanligtvis verifiera ditt ägandeskap av hemsidan genom att logga in på Google genom dessa appar eller program.

Vanliga appar, eller ‘plug-ins’, för exempelvis WordPress är Yoast eller MonsterInsights. Dessa erbjuder även inbyggda grafer för att visa på antalet användare. Extra kostnader för dessa appar kan dock tillkomma men att bara använda dem för att koppla samman hemsidan med Google Analytics, brukar vara gratis. 

 

Google Sökkonsol 

Ett helt ovärderligt verktyg när man talar om SEO är Googles Sökkonsol. Här samlas all data som har att göra med hur du rankar på Google för olika sökord och för olika sidor av din hemsida. Guld värt för att mäta din utveckling över tid.

För att komma igång med Google Sökkonsol så behöver du, helt lika Google Analytics, koppla samman din hemsida med tjänsten. 

Det enklaste sättet att komma igång med tjänsten är att gå in på: https://search.google.com/search-console/about

Därefter trycker du på “Starta” och följer anvisningarna. Du kommer behöva verifiera ägandeskapet av din hemsida. Beroende på om du valt “Webbadressprefix” eller “Domänegendom” så kommer detta gå till på olika sätt.

“Webbadressprefix” innebär att du bara kommer kunna följa datan från en version av din hemsida. Om din hemsida till exempel heter “http://www.exempel.se” så kommer du inte få någon information om versionen av din hemsida som istället heter “https://www.exempel.se”. Detta sätt kräver verifiering genom att ladda upp en HTML-fil eller genom att klistra i en kodsnutt, likt det som gjordes med Google Analytics. Du kan läsa mer om dessa alternativ här.

Om du istället väljer “Domänegendom” så kommer du bara kunna verifiera ägandeskap genom DNS-post (Domain Name System). Detta görs ofta genom det webbhotel som du använder. Alltså de som ger dig “hosting”. Du loggar då in och skapar en tom TXT-fil. Sedan laddar du upp den under DNS delen av din hosting-portal. I TXT-filen ska du klistra in en kodsnutt du fick av Google i ett tidigare steg. Mer om denna verifiering finns här.

Kom ihåg att det kan ta ett par timmar innan denna tjänst kommer igång. Speciellt om du använder dig av den senare metoden. Fråga ditt webbhotell om du har svårt att veta exakt hur du klistrar in denna TXT-fil.

Google Sök Konsol är dock till enorm hjälp när man ska sätta sig in i hur en hemsidan rankar och syns på Google. Här får du också information om sid kartor, indexeringsfel och mycket annat som är bra att veta. 

Här nedan ser du bara en liten del av alla den information som presenteras på Google Sökkonsol.

Google sök konsol statistik

 

Perennius logo Vill du lära dig mer? Spana in vår artikel om Google Sökkonsol!

 

Nyckelord

Nyckelord är kärnan i en SEO-kampanj. Bara för att man säljer blommor online kanske man inte ska satsa att ranka som nummer 1 för ordet “blommor”. 

När man talar om nyckelord så brukar man göra skillnad på långa och korta ord och fraser. Inte allt för sällan kan det vara en bra idé att satsa på längre ord. Ofta har dessa längre sökvolymer, alltså att färre användare söker med dessa längre fraser, men därav brukar även konkurrensen tunnas ut. Så istället för att bestämma sig för att försöka ranka för “blommor”, och hamna långt bak utan att få några klick alls, så kan det vara mer värt att köra på längre nyckelord där du rankar längre upp och i alla fall få en del av klicken.

En vanlig missuppfattning när man sedan ska implementera dessa nyckelord i och med sökmotoroptimering, är att man försöker trycka in mängder av dessa överallt. Man överanvänder dessa ord. Detta slår ofta fel eftersom sökmotorer som exempelvis Google snappar upp detta, ser överanvändningen, och därmed rankar en sämre. 

Försök använda din sökord på strategiska platser i stället, såsom H1-taggar, meta-beskrivningar, URLer och så vidare.

Om du vill ha insyn i sökvolymer för olika sökord kan du testa använda dig av Googles sökordsplaneraren, Keyword Planner. Den hittar du genom Google Ads tjänsten. Om du har en aktiv kampanj så får du denna tjänst utökad med fler insikter om sökvolymer och trender för olika nyckelord. Annars ser du bara väldigt kortfattad information om varje sökord. Ett tips här är att dra igång en kampanj med Google Ads och sätta budgeten till den lägsta möjliga. Då får du ett mycket bra sökordsverktyg till ett lågt pris!

Google keyword planner pizza

 

Perennius logoVill du veta mer om nyckelord? Spana in vår artikel om Nyckelord!

 

On-page SEO

Som tidigare nämnt talar man alltså om så kallad On-page och Off-page SEO. On-page handlar om det du gör på själva hemsidan och innefattar en rad olika underkategorier. 

 

Tekniskt On-page SEO

Teknisk On-page SEO handlar om att få hemsidan snabb, använda koden på rätt sätt och utnyttja resurser som bland annat strukturerad data och sidkartor. 

 

HTML-taggar på din hemsida

När en hemsidan skapas skrivs allt innehåll i ett kodspråk som kallas HTML (Hyper Text Markup Language). Detta kodspråk används för att strukturera upp texter, bilder och annat innehåll. En stor anledning till varför sidorna måste struktureras upp på detta sätt  är för att Google ska kunna bearbeta innehållet på ett bra sätt.

HTML består vidare av många så kallade taggar. Dessa är exempelvis “<head>, <body> och <H1>. Om du skapar en hemsida med en utvecklingsmiljö (CMS) som exempelvis WordPress eller HubSpot så sker detta per automatik. Men, om du skriver innehållet till en sida så kan du ofta välja att använda taggarna H1, H2, H3 och så vidare fram till H6. Dessa är rubriker och underrubriker. I dessa rubriker kan det vara en väldigt god idé att inkludera en eller flera av dina utvalda nyckelord. De väger nämligen tyckre i sökmotorernas ögon om de används i dessa rubriker. Tänk dock på ett par saker:

 

  • Använd inte H1 taggen mer än en gång per sida:
  • Skriv inte för långa rubriker med dessa taggar. En vanlig längd är cirka 50 bokstäver.
  • Använd dem i en hierarkisk ordning. Alltså, under H1 så har du kanske en eller flera H2 och under dessa har du en eller flera H3, och så vidare. 

 

Ett vanligt misstag när man ska baka in dessa nyckelord i rubrikerna är att man struntar i läsbarhet och bara fokuserar på att få med nyckelordet. Om det står mellan innehåll och nyckelord så välj alltid innehåll och läsbarhet. Detta kommer gynna dig i det långa loppet då sökmotorernas ambition är att gynna bra innehåll. 

 

Hastighet och Sökmotoroptimering

En annan officiell rankingfaktor är hemsidans hastighet. Detta punk är väldigt viktig men otroligt komplex. Att optimera en hemsida för hastighet kan vara otroligt svårt och tidskrävande men brukar vara mycket värdefullt i samband med sökmotoroptiemring. 

Någon som dock är enkelt att ordna själv är bilder. Bilder utgör nämligen ofta upp en stor del av laddningstiden. Så, vad kan man göra? Tre saker: ändra formatet på bilden, ändra bildstorleken och ändra hur bilden laddas in. 

Du kan ändra formatet på bilden genoma att använda plug-ins för exemeplvis WordPress eller Appar för Shopify. Dessa kan konvertera bilder från exempelvis JPG och PNG till de mer slimmade formaten WebP. WebP tar upp mindre minne men behåller kvaliteten på bilden. Den laddas alltså ofta snabbare.

Om du inte vill ändra filformatet av någon anledning så kan du reducera bildens storlek. Detta gör du enkelt genom att ladda upp bilden till en hemsida som denna, reducera storleken, och sedan ladda ner bilden igen. Ofta kan bilderna reduceras med uppemot 80% utan att förlora synlig skärpa.

Ett tredje sätt att optimera bilder för hastighet är att ladda in dessa på ett mer effektivt sätt. Istället för att bilderna laddas in samtidigt om hela hemsidan så få dessa att endast laddas in när besökaren når bilden längre ned på sidan. Du kan lätt åstadkomma detta själv, antigen genom appar/plug-ins eller genom att skriva in en kort kod: loading=”lazy”, då får då något som liknar detta:

<img src=”katt.jpg” alt=”en fin liten katt” loading=”lazy”>

Att öka en hemsidan hastighet är dock inte alltid så lätt. Du kan be ditt webbhotell om högre hastighet men detta innebär ofta högre kostnader. 

Ett annat populärt sätt är att använda cache. Cache är ett lokalt “närminne” på din dator som sparar information om exempelvis din varukorg på en webbutik eller liknande. Den ökar också den upplevda hastigheten på hemsidan genom att ladda in flera sidor samtidigt och behåll tidigare besökta sidor i minnet. På så sätt slipper den kontakt servern lika ofta och vänta på information därifrån. den initiala laddningstiden för att komma in på hemsidan kan dock bli längre. Med mindre hemsidor kan det var värt att undvika detta. 

Google har ett jättebra verktyg för att mäta hastigheten på en hemsida, du finner det här. Du får din hemsida bedömd på en rad punkter som kan kopplas till hastighet.

Perennius page speed insight

 

Strukturerad data

Strukturerad data fungerar som en markeringspenna. Om du har en sida för produkter du säljer så kan detta vara kanon. Låt oss exempelvis säga att du har en titel, pris, beskrivning, bild av produkten och betyg från köpare. För att hjälpa Google att förstå vad som finns på sidan kan du använda en markeringspenna (strukturerad data) för att märka upp vad som är vad. 

Förutom att informationen indexeras bättre (Google får en bättre förståelse för innehållet) så kan din hemsidan få så kallat utökat sökresultat, också kallas “rich snippet” på engelska. Detta är när Google visar utökad information om exempelvis betyg eller bilder på dina produkter, redan ute bland sökresultaten. Hemsidor med så utökat sökresultat får fler klick än vanliga sökresultat eftersom de syns bättre, har mer information och tar upp mer plats. 

Eventuella fel i din strukturerade data kan du hitt genom att använda denna tjänst från Google.

 

Perennius logoVill du veta mer? Vi har en hel artikel om strukturerad data!

 

Innehåll för On-page SEO

För 10 år sedan kunde du lätt få din hemsidan till toppen av sökresultaten genom att trycka in massa nyckelord. Idag fungerar inte denna teknik. Google och andra sökmotorer går istället mot att värdesätta bra innehåll. Du vinner Googles hjärta genom att skapa innehållsrika, informativa och lättläst material som är relevant för det du gör. 

 

Bloggar och artiklar

I snitt har hemsidor med tillhörande bloggar mer än 400% mer synlighet i sökresultaten. 

Med en blogg så kan du skriva om saker och ting som är relevanta för dig men som du normalt sett inte direkt kan skriva om under exempelvis “tjänster”, “om oss” eller liknande sidor. Om du äger en glassfabrik kan en blogg vara ett jättebra stället att publicera blogginlägg och artiklar om exempelvis glassrecept, glassmaskiner eller varför inte en artikel om olika glassorter runt om i världen? Tanken med dessa inlägg är att väcka intresse. Med hjälp av länkar och knappar kan du sedan föra läsaren vidare, antingen till ett anna inlägg eller till dina tjänster eller kontaktinformation. Fiffigt va?

Perennius blog exempel posts

’Pillar’ content

Pillar content handlar om att skapa informativa och omfattande texter som handlar om ett specifikt område. Här skriver du omfattande men inte för djupgående om ett relevant ämne. Detta skapar trovärdighet och auktoritet för dig och din hemsida hos sökmotorerna. Se sedan till att stödja upp all information och gå ytterligare på djupet om de olika rubrikerna i din pillar content genom att skapa mindre och mer djupdykande artiklar som du sedan refererar till, både fram och tillbaks.

 

Interna länkar och hur du ska tänka

På tal om länkar har det nu blivit dags att tala om hur du på bästa sätt använder dig av länkar mellan olika sidor på din hemsida. 

För att illustrera detta kan vi tänka oss att du skrivit ett mycket populärt blogginlägg. Detta inlägg blir omtalat och länkat till från andra hemsidor som använder ditt innehåll som referens eller inspiration. Det betyder att sidan som innehåller ditt inlägg får auktoritet från dessa refererande sidor. Men, om ditt mål inte är att bli en populär bloggare så kommer du behöva föra populariteten och auktoriteten från blogginlägget vidare till dina viktigare sidor, kanske produkterna eller kontaktsidan. Detta får dessa sidor att ranka högre i och med auktoriteten de får från blogginlägget. 

En annan viktig sak att ta upp är hur du får dina djupa sidor att ranka. Med djupa sidor menar jag sidor som ligger i underkategoriet och kanske tar ett par klicka att ta sig till från hem-sidan. Detta kan till exempel vara:

www.popcornkungen.se/kategorier/smorpopcorn/amerikanska-smorpopkorn

Denna undersida skulle ha det naturligt svårare att ranka eftersom den befinner sig så långt ned på sidan hierarki. Ett allmänt vedertaget knep här är att se till att länka mellan de olika undersidorna för att stärka dem tillsammans. På så sätt kan man dela auktoriteten mellan dessa.

 

Off-page SEO

Nu kommer vi till den andra delen av sökmotoroptimering som handlar om allt bortom själva hemsidan, nämligen Off-page. Denna del är ofta den mest tidskrävande och kräver en del resurser för att få rätt. 

 

Länkar

Här pratar vi länkar, länkar, länkar! När Google först startade så handlade allt om länkar. Man byggde upp sin metod kring så kallade egenvektorer och enkelt sagt skulle man kunna säga att varje sidan fick poäng av alla länkar de fick.

Bilden nedanför visar 4 olika hemsidor som alla fördelar sina poäng vidare genom att länka till varandra. 

Sökmotoroptimering och länkar exempel med hemsidor

Vi börjar till exempel med att ge Hemsidan 1 ett poängvärde av 4 poäng. Det betyder att Hemsidan 1 kan disponera ut 4 poäng. Hemsidan 1 länkar sedan till Hemsidan 2 och 3. Därför får dessa 2 poäng var. Observera att Hemsidan 1 inte “förlorar” poäng av att länka ut till de andra hemsidorna. Hemsidan 2 länkar sedan tillbaks till Hemsidan 3 och eftersom den bara länkar en gång så ger det alla sina poäng, alltså 2. Detta innebär att Hemsidan 3 nu får poäng från både Hemsidan 1 och 2, den får totalt 4 poäng. Sedan länkar Hemsidan 3 vidare till Hemsidan 4 som då får alla poäng, 4,  genom en länk. Hoppas detta underlättar förståelsen för hur länkar påverkar hemsidor. Värt att nämna är också att dessa “poäng” hjälper en hemsida att ranka. Ju mer poäng, desto bättre auktoritet hos hemsidan, desto bättre placering bland sökresultaten.

När man talar om länkar mellan hemsidor så talar man också om så kallade “No-follow” länkar samt “Do-follow” länkar. Dessa skiljer sig åt en hel del!

 

No-follow länkar

“No-follow” länkar är länkar som refererar till en annan plats på nätet. Precis som en vanlig länk. Skillnaden är dock att dessa länkar inte ger någon poäng till hemsidan dit länken pekar. Detta innebär konkret att dessa länkar inte direkt påverkar hur en hemsida placerar bland sökresultaten. Hur vidare dessa länkar faktiskt påverkar en hemsidas ranking har dock längre varit omtvistat.

Vissa menar att Google och andra sökmotorer tar hänsyn till dessa länkar men att de inte påverkar lika mycket. Andra menar att dess länkar inte har någon betydelse för sökmotoroptimering.

Det är dock viktigt tt komma ihåg att Google är väldigt hemlighetsfulla med information om “No-follow” länkar och hur dessa påverkar sökmotoroptimering. Något som vi dock vet är att dessa länkar förmodligen signalerar till Google att hemsidan omtalas. Alltså att någon, någonstans, faktiskt pratar om hemsidan i fråga. Av den anledningen är dock de flesta överens om att “No-follow” länkar ändå fyller ett visst syfte, även om de inte är lika viktiga om “Do-follow” länkar.

 

Do-follow länkar

“Do-follow” länkar är alltså länkar som ger poäng och auktoritet till olika hemsidor enligt exemplet i bilden ovan. Dessa är av många anledningar mycket svårare att komma över och att få många bra sådana länkar är ofta mycket resurs och tidskrävande.

Ett par saker är värda att nämna när man talar om så kallade “Do-follow” länkar.

Det första är att dessa länkar inte bör komma vart ifrån som helst. Du bör inte länkar från en hemsida som är helt irrelevant för innehållet dit du länkar. Det ska finnas en koppling här emellan och Google har tidigare gjort det offentligt att de bedömer relevansen av länken baserat på innehållet där länken kommer ifrån jämför med vart den pekar. Alltså, om du länkar till en hemsidan om glass, från en hemsida som handlar om Karl Marx, så kommer Google få svårt att se en koppling mellan innehållet. De kan därför nedvärdera länken så att den får mindre betydelse.

Du kan enkelt upptäcka om en länk är “No-follow” eller “Do-follow” om du använder exempelvis Google Chrome som webbläsare. Högerklicka på länken du vill undersöka och klicka på “inspektera”. Om länken är en “No-follow” ser du det som är markerat i bilden nedan, nämligen koden: rel=”nofollow”.

No-follow länkar och SEO

 

Köpa länkar eller inte

En annan debatt kring länkar och SEO handlar om hur vidare man ska skaffa dessa länkar. För precis om så mycket annat så finns det genvägar att ta. Hemsidor som Fiverr erbjuder länkar mot betalning. Här kan ett par länkar kosta ett par hundra eller ett par tusen, beroende på vart de kommer ifrån.

Man ska dock vara väldigt försiktigt när man skaffar länkar på detta sätt då det kan innebära mycket negativa kosekvenser. Google jobbar nämligen jämt och ständigt med att få bort denna typ av länkstrategier och stället gynna bra innehåll och så vidare. Om det då kommer fram att din hemsida länkas till från en anna hemsida som är förknippad med att sälja länkar, så kan du råka ut för bestraffningar. I värsta fall kan Google ta bort din hemsidan från sökresultaten helt, tillfälligt eller permanent.

En bättre metod på så sätt är att naturligt bygga ut ditt nätverk av länkar. Detta gör du genom att skapa innehåll som folk uppskattar, läser och på sikt länkar till från sina egna hemsidor. En fördel med detta är också att Google då ser en gradvis ökning av länkar till din sida. Detta blir mer trovärdigt i stället för att alla länkar rasar in på en gång.

 

Listings

Vi talade tidigare om hur du kan gynnas av “No-follow” länkar genom att du omnämns på nätet. Nu ska vi prata mer om det. Det är nämligen så att Google och andra sökmotorer tar hänsyn till hur, vart och hur ofta ditt företag förekommer i olika sammanhang runt om på nätet. Detta kan vara forum, bloggar eller andra ställen.

Om du var allert så minns du också att vi talade om relevansen hos källan som länkar till en hemsida. Vad kan vara mer relevant är en hemsida som listar olika företag inom din bransch? Ofta kostar det att synas på dessa listor men det kan vara värt det eftersom du då omnämn och förmodligen får en länk till din egna hemsida.

 

Sökmotoroptimering lokalt

Förutom On-page och Off-page SEO brukar man ibland även tala om så kallad Lokal SEO. Nu det innefattar mestadels Googles tjänst “Google my Business”. Det är en tjänst där du kan lämna information om ditt företag så som öppetider, kontaktuppgifter och allmänna saker som kan var bra att känna till som kund. Så här kan det se ut:

Perennius Google my business

Det kan dock vara bra att känna till att detta utdrag inte alltid visas. För att Google ska visa din information enligt ovan så behöver din hemsida ha en viss auktoritet. Detta kommer med tid med genom att hela tiden sträva efter att göra rätt för sig så kommer detta ge sig med tiden.

För att skaffa Google my business så behöver du först skapa en profil på Google. Har du följt de tidigare stegen så har du redan ett konto men att skaffa ett går snabbt och är enkelt. Du behöver sedan surfa in på:

https://www.google.com/business/

Tryck sedan på “Hantera nu” för att komma igång och skapa din profil. För att inte vem som helst ska kunna göra detta så använder Google sig av fysiska brev för att bekräfta ägandeskap. Du kommer därför behöva invänta ett brev (tar cirka 2-3 veckor), var i du sedan får en kod. Denna kod ska användas för att bekräfta att du är du och att rätt person tar över företagets profil.

När du väl har fått koden så måste du bekräfta detta i kontot. Därefter kan du börja uppdatera med info om företaget. Du kan till exempel lägga till produkter och tjänster som visas i samband med din profil på Google. Du kan ta emot recensioner och svara på dessa.

Det många dock inte ver om eller bryr sig om att göra är att hålla denna profil aktiv. Ju mer information du ger Google om ditt företag, desto bättre och oftare kommer din profil syna. Det hela handlar om att skicka så kallade “trust signals”. Varje gång du gör en uppdatering eller gör ett nytt inlägg så ökar det Googles förtroende för ditt företag och dess profil. Se därför till att göra inlägg på Google, svara på recensioner och uppdatera eventuellt avvikande öppetider, bland annat.

 

Perennius logoFortfarande nyfiken? Lär dig mer i vår artikel om Google my Business.

 

Verktyg för Sökmotoroptimering

Att göra alla dessa tillämpningar som vi pratat om kan dock vara näst intill omöjligt utan de rätta verktygen. En bra början för att komma igång är att skaffa sig alla Googles tjänster och verktyg som vi pratat om. En annan populär tjänst är programmet “Screaming frog SEO”. Här kan du klistra in länkar till nästa vilken hemsida som helst och få värdefull information om länkar, metataggar, HTML-taggar och så vidare. Den ger en bra översikt med andra ord. Programmet är gratis med är begränsat till 500 sidor/adresser per hemsidan. Vi rekommenderar dock varmt detta program då det är lätt att ladda ner och komma igång med. 

Screaming frog SEO är kanon för ON-page SEO men vill man ha något som hjälper en med Off-page så rekommenderar vi hemsidor som ahrefs.com eller smallseotools.com båda har tjänster där du kan klistra in din webbadress och se varifrån folk länkar till dig och din sida. Dessa kostar dock och månadskostnaden är cirka 1.000 – 10.000kr/månad beroende på hur många som kommer använda tjänsten och så vidare.

 

Vanliga missuppfattningar

 SEO är svårt och tekniskt. Det ska man alltid komma ihåg vare sig man själv funderar på att börja med det eller går i tankar om att köpa det som tjänst. Ofta glöms detta dock bort och förväntningarna på ett SEO projekt kan därför ibland bli för höga eller låga.

Sökmotoroptimering tar även tid. Att arbetet med SEO är genomfört betyder inte att resultatet kommer som ett brev på posten dagen efter. Ofta tar detta tid. Även om själva arbetet kan genomföras relativt snabbt så vill man även under projektet ha tid nog att utvärdera olika utvecklingar av det arbete man lägger ner. När sedan allt är klart tar det ofta flera månader innan man ser ett riktigt resultat kopplat till arbetet.

 

Låter sökmotoroptimering svårt? 

 Det är det också. Därför hjälper vi på Perennius dig att göra det. Vi har utformat våra SEO projekt för att du som kund ska känna dig trygg och insatt i vad vi gör. Du ska enkelt kuna följa arbetet och utveckling och ställa frågor om något är oklart. 

Läs gärna mer om vår SEO-tjänst eller kontakta oss så pratar vi mer om det!

Perennius erbjuder även tjänster inom Webbdesign, Digital Marknadsföring samt Support och Underhåll.